Skillnaden mellan padelbollar och tennisbollar

Skillnaden mellan padelbollar och tennisbollar

Det är inga enorma skillnader mellan padelbollar och tennisbollar, men tillräckligt för att spelupplevelsen ska bli en helt annan. Padelbollar liknar tennisbollar till utseendet och båda varianterna är gjorda av gummi. Ytskiktet, dvs filten på en padelboll är ofta något längre än på en tennisboll, för att dämpa farten.

Trycket i en padelboll är lägre än i en tennisboll, vilket gör att den studsar mindre. Tanken är att en padelboll ska vara långsammare då en padelbana är mindre än en tennisplan. Trycket i en padelboll ska vara 4,6 kg – 5,2 kg per 2,54 cm2 medan trycket i en tennisboll ska vara 8 kg eller mer per 2,52 cm2.

För att ta reda på om en padelboll är i officiellt godkänd för spel i World Padel Tour mäter man studsen. Man släpper en boll från 2,54 meters höjd mot en hård yta, därefter ska padelbollen studsa tillbaka uppåt och nå en sluthöjd på ca 135 cm.

Storleken kan skilja sig. Det är svårt att se skillnaden, men tennisbollar kan vara något större än padelbollar. Diametern på en tennisboll bör vara mellan 6,54 och 7,30 cm, medan diametern på en padelboll vanligtvis är mellan 6,35 och 6,77 cm. Storleken på bollarna skiljer sig alltså åt ibland, men inte alltid.

De flesta padeltennisbollar som finns på marknaden idag är trycksatta med antingen en gas eller kväve som pumpas in i dem. Det finns också en typ av icke trycksatta bollar, dessa har ett tjockare gummi och har samma tryck inuti gummit som utanför.

En trycklös boll håller i allmänhet längre men förändras också snabbare än en tryckfylld padelboll. Gasfyllda bollar kan delas in i två kategorier: normal fart (medel fart) och hög fart (snabb fart).

·         Snabba padelbollar har ett högre tryck och kortare filt för högre hastighet och bättre studs. Både motionärer och mer avancerade spelare kan använda dessa.

·         Vanliga padelbollar är långsammare på grund av ett lägre trycke och en längre filt. Dessa passar för nybörjare men kan även spelas av motionärer och avancerade spelare som gillar lägre fart.


Lämna en kommentar

Alla kommenterar kommer att granskas innan det publiceras

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.


You may also like